Nieuwsbrief 8 24-25

Beste ouders en verzorgers,
We voelen de kracht van de zon steeds een beetje meer, we horen de vogels hun liederen zingen; het voorjaar ontluikt!
Het volgende jaarfeest is in aantocht, het Lentefeest.
Vorig jaar is het team begonnen met het opnieuw kijken naar de jaarfeesten met als uitgangspunt, 'hoe kunnen we de jaarfeesten meer divers en inclusief met elkaar vieren?'. Vragen als: 'Wat is voor ons de essentie van het jaarfeest? En welke vorm past daarbij?' hebben we met elkaar besproken. Verderop in deze nieuwsbrief kun je hierover meer lezen.
Er is weer veel gebeurd op school de afgelopen periode. Zo was er de poezieweek voor klas 1 t/m 6, de drukbezochte algemene ouderavond door Belle Barbé, het zwemuitje van klas 6 en de start van mooie nieuwe periodes in de vreschillende klassen. Zie verderop in deze nieuwsbrief de foto impressies.
In deze nieuwsbrief verder:
- Naar inclusieve jaarfeesten
- Terugblik op Algemene ouderavond, 5 maart
- Vanuit de Leerlingenraad
- Zieke leerkracht, inval en lerarentekort
- Vrijwillige ouderbijdrage, waarvoor ook alweer?
- Webinar, gezonde omgang social media
- Agenda
- Ingezonden
Een tere, warme zonnestraal
Kwam hierbeneden aan.
En zag een kleine bloemenknop
Nog dichtgevouwen staan.
De tere, warme zonnestraal
Scheen nu nog eens zo fel.
En dacht: als ik maar schijn en schijn,
Dan opent het knopje zich wel.
En toen nu de warme zonnestraal
Het knopje maar aldoor bescheen,
Toen gingen de blaadjes als vanzelf,
Heel langzaam, heel langzaam vaneen.
Daarbinnen zag de zonnestraal
Een hartje van stralend goud.
“Dat komt”, sprak ’t kleine bloemetje,
Omdat ik zoveel van je houd!”
Inclusieve jaarfeesten, het Lentefeest
Op de De Sterrenzanger vinden wij het belangrijk dat alle kinderen en alle ouders zich thuis voelen op onze school. Inclusie gaat over identiteit, jezelf kunnen zijn en over vebondenheid, je thuis voelen in de gemeenschap. We willen toegankelijk zijn voor ieder kind.
Een kans op meer inclusiviteit ligt wat ons betreft verscholen in de vieringen van de jaarfeesten. Dit jaar bekijken met elkaar de jaarfeesten op essentie en op inhoud. We spreken met elkaar over vragen als: 'Wat is de essentie van de viering en welk gevoel willen we in kinderen hierin aanspreken?'. We onderzoeken en pluizen uit wat nu werkelijk de functie of bezieling is van een jaarfeest, we gaan op zoek naar de bedoeling van het jaarfeest en we kijken welke (inclusieve) vorm en invulling daarbij past.
De essentie van het Lentefeest voor ons:
'Met het lentefeest vieren wij nieuw leven, nieuw begin en de groei en vruchtbaarheid van de natuur. Het licht van de zon geeft ons vreugde en laat ons opnieuw kijken naar de verbinding met ons geestelijk zijn'.
We hebben met elkaar een mooie, nieuwe invulling van het Lentefeest vorm gegeven voor klas 1 t/m 6. Binnenkort ontvangen jullie via een ouderbrief de praktische informatie over de invulling van het Lentefeest.
Het Lentefeest wordt gevierd op vrijdag 11 april en op woensdag 16 april.


Ouderavond relaties, identiteit en seksualiteit
Op woensdagavond 5 maart zagen wij de zaal van De Sterrenzanger vollopen met ouders (en zelfs grootouders!). Koortsachtig werd er door teamleden gezocht naar extra stoelen, krukjes en bankjes om alle aanwezigen van een plekje te voorzien. 'Ik heb nog eerder voor zo'n volle zaal gesproken', liet Belle zich ontvallen. 'Volgend jaar doen we het in Ziggo Dome' zo grapte ze :)
We waren verrast en dankbaar voor de grote opkomst. Fijn om datgene wat ons als team bezighoudt ook met jullie te kunnen delen. Mooie vragen werden er gesteld, waarop Belle concrete pedagogische antwoorden kon geven.
Kon je er niet bij zijn of wil je e.e.a. nog eens nalezen?
In onderstaande link vind je de powerpoint van Belle en een lijst met boekentips.
pp en boekenlijst
Foto's vanuit de klassen










Het is weer knikkertijd!


Vier keer per jaar komt de Leerlingenraad van De Sterrenzanger samen. De Leerlingenraad is het orgaan op onze school waarin de leerlingen hun stem kunnen laten horen. Zo denken zij bijvoorbeeld mee over zaken die de school tot een nog fijnere en mooiere plek kunnen maken. Ook kunnen de vertegenwoordigers punten inbrengen die zij opgehaald hebben vanuit hun klas of de school.
Aan het begin van het schooljaar zijn er zijn van klas 4, klas 5 en klas 6 twee vertegenwoordigers gekozen die zitting hebben in de Leerlingenraad.
Van iedere bijeenkomst worden door de vertegenwoordigers (met hulp van onze ib'er Denise) notulen gemaakt. In die notulen staan de actiepunten en nieuw ingebrachte punten.
Twee punten (o.m.) die door de leerlingen zijn ingebracht, zijn:
1. Herstel of vernieuwing van het Klimspeeltoestel op het grote plein.
2. Meer bloemen en planten op het grote plein.
Voor het eerste punt, herstel speeltoestel, is het proces in gang gezet. Scott en Teun, de leerlingraad vertegenwoordigers van klas 5, hebben de heren van 'De Twee Heren' rondgeleid over het plein en verteld hoe het nieuwe toestel er uit mag komen te zien. Uitgangspunt is dat vóór de zomervakantie er een nieuw speeltoestel staat aan de zijkant van het grote plein. We houden jullie op de hoogte.
Voor het tweede punt is er door Ava en Mees (vertegenwoordigers vanuit klas 4), het voorstel gedaan om een (bloemen)mand neer te zetten bij de ingang van de school waarin kinderen en ouders zaadjes van bloemen en planten kunnen doen. Die zaden worden verzameld en geplant op het plein.
Dus hierbij de oproep: Zodra de bloemenmand er staat, doneer de bloemenzaden aan de school door ze in de mand te doen. Dank alvast namens de leerlingen!
Zieke leerkracht, inval en lerarentekort
Niets menselijks is een leerkracht vreemd. Ook juffen en meesters worden soms ziek...
Wanneer een leerkracht ziek is en niet kan komen werken, hoor ik dat meestal een dag van te voren en is er de tijd en ruimte om op zoek te gaan naar vervanging voor de klas.
Soms ook komt het bericht pas vroeg in de ochtend als een leerkracht wordt overvallen door ziekte of het tóch echt niet blijkt te gaan. In dat geval is het heel lastig om nog vervanging te organiseren en komt het bericht via Parro dat de leerkracht ziek is en er geen invaller beschikbaar is voor de klas. Er zijn dan drie opties: 1. er is intern iemand die de klas (een deel van de dag) kan overnemen; 2. de kinderen worden verdeeld over de andere klassen; 3.de kinderen blijven thuis. Geen van deze drie opties is ideaal. En elke keer dat deze situatie zich voordoet bekijken we met de desbetreffende leerkrachten, ib'er en schoolleider wat de best passende optie is voor die dag bij de betreffende klas.
Door het voortdurende lerarentekort is het helaas zo dat er nauwelijks invallers beschikbaar zijn, zeker op korte termijn. Gelukkig lukt het ons in de meeste gevallen om vervanging te organiseren voor de klas, mede door de flexibele houding van de teamleden en invallers binnen ons Sterrenzanger netwerk.
Toch gebeurt het zo nu en dan, dat ik jullie moet vragen om de kinderen thuis te houden. Wij vinden het elke keer weer ontzettend vervelend om deze vraag bij jullie als ouders neer te leggen. Het liefst willen wij dat de kinderen naar school kunnen komen. Wij realiseren ons goed dat het voor jullie als ouders een geregel is op het laatste moment om je kind thuis te kunnen houden of om oppas te organiseren. Toch doe ik bij deze het appél op jullie om wanneer die vraag komt, je kind thuis te houden.
Bedankt voor jullie begrip.
Vrijwillige ouderbijdrage, waarvoor ook alweer?
Door de vrijwillig ouderbijdrage kan De Sterrenzanger een brede vorm van onderwijs aanbieden waarbij het hele kind wordt aangesproken: in hoofd, hart en handen.
in onze visie zijn daarvoor extra vaklessen nodig, bovenop het reguliere basisonderwijs. Deze aspecten verrijken het onderwijsaanbod en zorgen zo voor een uitdagende leeromgeving. We kunnen dat doen dankzij de inkomsten uit de vrijwillige ouderbijdrage.
Vanuit de ouderbijdrage wordt het volgende betaald:
Vakleerkrachten en muzikale ondersteuning euritmie, vakleerkrachten handwerken en houtbewerken; materialen jaarfeesten, natuurlijke materialen als bijenwas, krijtjes, periodeschriften etc.; excursies en activiteiten.
Agenda
woensdag 26 maartExcursie klas 3 Molen Kijkduin
maandag 31 maart Open euritmieles klas 3 8.30-9.15
woensdag 9 april - vrijdag 11 april Hapskamp klas 5
Vrijdag 11 april Lentefeest kinderen 12.30 vrij
woensdag 16 april Lentefeest/ buitendag klas 1 t/m 6 (info volgt)
Vrijdag 18 april Goede Vrijdag kinderen vrij
Maandag 5 mei Bevrijdingsdag kinderen vrij
Dinsdag 13 mei Sportdag klas 1 t/m 6
Zondag 18 mei Voorjaarsmarkt
Dinsdag 20 mei Red je vriendje klas 3
Donderdag 5 juni Studiemiddag kinderen 12.30 vrij
Vrijdag 6 juni Pinksterfeest kinderen 12.30 vrij
Donderdag 12 juni Schoolfotograaf
Vrijdag 20 juni Sint Jansfeest kinderen 12.30 vrij
vrijdag 27 juni Studiedag, kinderen vrij
Vanuit Voorjaarsmarkt commissie
SAVE THE DATE: Zondag 18 mei 2025
Voorjaarsmarkt van de Sterrenzanger
Op zondag 18 mei is het zover, onze jaarlijkse voorjaarsmarkt. Een dag waarop wij samen, voor en met elkaar, een prachtige markt voorbereiden.
Vrijwel alle Vrije scholen hebben jaarlijks een markt die ontstaat uit ouder initiatief. Deze dag versterkt de gemeenschap die wij als oudergroep samen zijn. De opbrengst van de markt gaat naar de school van onze kinderen.
Zo beleven we samen een prachtige dag én de opbrengst komt direct ten goede aan het onderwijs van onze kinderen.
Kortom deze markt is een cadeautje van ons, als oudergroep, voor de schoolgemeenschap die wij samen met De Sterrenzanger vormen.
De marktgroep is achter de schermen al een paar keer bij elkaar gekomen en de meeste kramen hebben toegezegd te komen! De boekentas komt met een fijne aanvulling voor je boekenkast, de tekendoos met etuis en een giga- collectie potloden en krijtjes in alle kleuren van de regenboog. Ook de Noest heeft toegezegd met hun alom gewilde lampjes. De ijverige stenen verzamelaar kan ook zijn hart op, want ook die kramen hebben al gezegd te komen naar onze voorjaarsmarkt.
De Eko-plaza heeft als derde jaar op rij toegezegd het restaurant deels te willen sponsoren en er wordt al gefluisterd over een gezonde, lekkere, maaltijd en de traditionele eigen gebakken pizza's!
We willen het ook een feestje voor de kinderen laten zijn en daarom zijn er allerlei plannen voor kinderactiviteiten, zodat er voor ieder wat wils is!
Samen dragen wij de markt en iedereen draagt bij naar eigen draagkracht en talenten.
In overleg met de klassenouders zijn we tot de volgende vorm gekomen. Elke klas is verantwoordelijk voor een activiteit tijdens de markt. Deze bereid de betreffende klas voor en leidt deze op 18 mei. Ook het opruimen hoort hier natuurlijk bij.
We hebben de volgende verdeling afgesproken:
Kleuterklas 1: Knuffeldokter
Kleuterklas 2: Schatgraven
Kleuterklas 3: Knutselactiviteit
Klas 1: Knutselactiviteit
Klas 2: Buitenparcours
Klas 3: Dromenlab
Klas 4: Knutselactiviteit
Klas 5: Loterij en de aankleding buiten
Klas 6: Restaurant
Daarnaast wordt er van elke klas verwacht heerlijke baksels aan te leveren voor het restaurant. Maak vooral jouw eigen specialiteit!
Er is ook een sminckgroep. Daar zijn tot nu toe al een aantal enthousiaste ouders bij betrokken die het leuk vinden om samen te leren smincken en dit op 18 mei te doen. Er zijn altijd meer handen nodig!
Natuurlijk zijn we de grabbelfee niet vergeten. Op de dag zelf zal de grabbelfee, met de zakjesjurk, rondlopen om ieder kind te verwonderen met een handgemaakt cadeautje.
Een aantal enthousiaste ouders (en oma's!) zijn al enthousiast bezig met het maken van de cadeautjes. Een gehaakte boekenlegger, een beschilderd houten schijfje, knuffel stenen en noem maar op!
Jullie hebben vast nog veel meer leuke ideeën als kleine handgemaakte cadeautjes en deze zijn van harte welkom!
Ook materiaal om de cadeautjes te maken is welkom! Als je wat wol, houten schijfjes, kralen, katoen... enzo... over hebt en dit mag gebruikt worden, dan heel graag! In de centrale hal staat na de voorjaarsvakantie een doos waar deze in mogen! Dan zorgen wij ervoor dat het terecht komt.
De klassenouders nemen de taken op in de ouderhulplijst, daarin staan de telefoonnummers bij wie je terecht kunt met vragen over specifieke onderdelen. Geef jezelf zo snel mogelijk op voor een taak wat jou het beste past.
Als je iets mist bij deze markt en wil je graag zelf iets toevoegen aan de dag, dan nodigen we je van harte uit! Graag horen we dat wel spoedig om een geschikte ruimte te overleggen!
Wij hebben er enorm veel zin in en we weten zeker dat we er samen een fantastische dag van kunnen maken!
Tot straks op het schoolplein!
Groeten van de Voorjaarsmarktgroep!
Renna, Jennifer, Saar, Pelle, Afke, Jetske en Chantal
Webinar sociale media & smartphones
Onze kinderen groeien op in een digitale wereld vol kansen, maar ook uitdagingen. Ook bij ons op school merken we dat veel kinderen, veel tijd op sociale media en met smartphones doorbrengen.
De gemeente Alkmaar organiseert een gratis webinar voor ouders op woensdag 26 maart a.s.
Mediapedagoog Berber Chaqan Broekstra van Bureau Jeugd en Media neemt je mee indeze wereld. Tijdens deze avond duiken we in de voor- en nadelen van sociale media engame platforms met praktische tips en adviezen. Vooral: hoe stel je deze bewust enveilig in, samen met je kind? Samen kunnen we onze kinderen helpen veilig enverantwoord met media om te gaan!We bespreken vragen zoals:Vanaf welke leeftijd isschermgebruik verantwoord? Wat is de impact vanschermgebruik op deontwikkeling van kinderen?Welke games, apps en seriespassen bij de leeftijd van je kind?En wat krijgen ze daar noueigenlijk te zien?Hoe ga je om met onlinegroepsdruk en privacy?Wat als je kind online gepest ofbuitengesloten wordt?Hoe blijf je in gesprek met je kinden stel je tegelijkertijd grenzen?En hoe stel je sociale media engame platforms veilig in?

Via deze link kun je je aanmelden voor de webinar gezond gebruik van sociale media & smartphones.
Ingezonden
Euritmietherapie voor kinderen en volwassenen
Euritmietherapie werkt diep in op het kind en helpt bij vele problemen zoals: dyslexie, concentratie- en leerproblemen, gedragsproblemen, houdingsproblemen, hypersensitiviteit, AD(H)D, stoornissen in het autistisch spectrum, psychische problemen zoals angsten en onzekerheid, etc. Maar ook bijvoorbeeld als het kind vaak verkouden is, al dan niet met oorpijn. Er is een wetenschappelijk onderzoek geweest naar de effecten van euritmietherapie bij kinderen door de Hoge School Leiden. De onderzoeker zei naderhand: “jullie hebben goud in handen!
Ook voor de meest uiteenlopende klachten/ziektes bij volwassenen is het een zeer werkzame therapie.
De allermeeste aanvullende verzekeringen vergoeden de euritmietherapie. Zie voor verdere info: www.euritmietherapie.nl
Voor vrijblijvende informatie: 06-21500853
Meester Sjaak
Euritmietherapeut, fysiotherapeut(niet praktiserend) en euritmiepedagoog